ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ρουκέτες M302 στο μυστικό οπλοστάσιο της Χαμάς


Σύμφωνα με δημοσίευση του αμερικανικου περιοδικου Foreign Policy, οι νέες ρουκέτες της Χαμάς δεν είναι ακριβείς. Αποτελούν όμως μια σημαντική αναβάθμιση του Παλαιστινιακού οπλοστασίου.

Αργά την Τρίτη, μια ρουκέτα προσγειώθηκε κοντά στην ισραηλινή πόλη Hadera, σχεδόν 70 χλμ βόρεια από το σημείο εκτόξευσης στην Λωρίδα της Γάζας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει ποτέ διανύσει κάποια ρουκέτα της Χαμάς. Σε μια κλιμάκωση του κύκλου βίας με τα αμφότερα αλλεπάλληλα χτυπήματα, εγείρονται ερωτήματα στη Δύση σχετικά με το ποια είναι τα αποθέματα όπλων της Χαμάς και πως βρέθηκαν εκεί.


Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι ο πύραυλος Hadera ήταν ένας συριακής κατασκευής M-302 με βλήμα που μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 320 κιλά. Ο M-302 πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τη Χειζμπολάχ το 2006, κατά τη διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο. Έως τότε λίγα ήταν γνωστά για τη δομή της κατασκευής του. Είναι μεγάλου μεγέθους- έως 4,5 μέτρα μήκος- αλλά όπως και οι άλλοι μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι που εκτοξεύει η Γάζα δεν θεωρούνται ακριβείς.



Παρόλα αυτά, παρά το γεγονός ότι αυτοί οι πύραυλοι είναι “τυφλοί” και δεν θεωρούνται ότι μπορούν να πλήξουν με επιτυχίες συγκεκριμένους στόχους αλλά περισσότερο να προκαλέσουν γενικότερη αναστάτωση και φθορές, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αναβάθμιση του οπλοστασίου της Χαμάς. Οι περισσότερες ρουκέτες από τη Γάζα, που παράγονται εγχώρια, έχουν μικρή εμβέλεια πτήσης, είναι πυροδοτημένες με μικρές ασφάλειες και είναι φορητές ώστε να πυροδοτούνται γρήγορα χωρίς να αφήνουν ίχνη ώστε να μην είναι εύκολα εντοπίσημες.

Αντίθετα, οι Μ-302 τροφοδοτούνται από ένα μεγάλο εκτοξευτήρα-κουτί που είναι σε σταθερή θέση είτε σε βάση, είτε πάνω σε φορτηγό. Το ωφέλιμο φορτίο και η εμβέλεια της είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνες που κατασκευάζονται συνήθως από τη Χαμάς, οι οποίες μεταφέρουν συνήθως μέχρι 22 κιλά ωφέλιμο φορτίο και μπορούν να φθάσουν από 1,6χμ. έως 16χλ.

Οι M-302 μεταφέρθηκαν κρυφά στη Γάζα μάλλον στα τέλη του 2013. Το Μάρτιο, μια ισραηλινή έφοδος σε ένα πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα αποκάλυψε ένα τέτοιο φορτίο κρυμμένο μέσα σε τόνους τσιμέντου. Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ισχυρίζονται ότι προοριζόταν για τους μαχητές στην Λωρίδα της Γάζας και ότι είχαν αποσταλεί από το Ιράν. Δειτε εδω την κατάσχεση του πολεμικού υλικού M-302 από το φορτηγό πλοίο. Στη συνέχεια ο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ ''επιθεώρησε σαν θριαμβευτής'' το φορτίο των δεκάδων πυραύλων που η κυβέρνησή του υποστηρίζει ότι το Ιράν επρόκειτο να παραδοσει στη Γάζα (Διαβάστε εδω το σχετικό άρθρο και δειτε τις φωτογραφίες)

Όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, είναι μάλλον απίθανο να μπορέσει η Χαμάς να προμηθευτεί και άλλους πυραύλους αυτού του τύπου. Και οι περιορισμένη διαθεσιμότητα θα αναγκάσει τη Χαμάς να είναι φειδωλή στη χρήση αυτού του όπλου.

Όμως το ότι είναι γνωστό το απόθεμα ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς δίνει το πλεόνασμα στη Χαμάς “ώστε το Ισραήλ να μην μπορεί να προβλέψει το σημείο που η Χαμάς θα καταναλώσει το αποθεματικό της σε συστήματα μεγαλύτερης εμβέλειας”. Πύραυλοι σαν τον Μ-302 είναι στρατιωτικά αναποτελεσματικοί, αλλά εξυπηρετούν στρατηγικούς και πολιτικούς σκοπούς: να αποδείξουν στους Παλαιστινίους ότι η Χαμάς δύναται να πλήξει το Ισραήλ βαθιά στην ενδοχώρα και να επιδείξουν στους Ισραηλινούς ότι οι κλιμακούμενες αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα δεν θα πλήξουν την δυνατότητα της Χαμάς να αμυνθεί.

Από την Δευτέρα 7 Ιουλίου, οι Παλαιστίνιοι μιλιταριστές έχουν πυροδοτήσει περισσότερες από 280 ρουκέτες στο Ισραήλ, τραυματίζοντας μόλις δύο άτομα ενώ από το Σάββατο έχως αυτήν την στιγμή, οι αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει περίπου 100 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιών.


Μετάφραση-Επιμέλεια ΟnΑlert.gr
Πηγή: Foreign Policy Group/ Simon Engler 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου