ataktesfones@gmail.com

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η Goldman Sachs στους πελάτες της: Προσοχή, κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα Πηγή: Η Goldman Sachs στους πελάτες της: Προσοχή, κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα |

Η Goldman Sachs στους πελάτες της: Προσοχή, κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα



Αν και η μεταβλητότητα και η αβεβαιότητα αποτελούν στοιχεία που καθόριζαν το καλοκαίρι του 2012 και πλέον δεν αποτελούν βάση τεταμένης συζήτησης, εντούτοις η περιβόητη τράπεζα επενδύσεων, Goldman Sachs με σημείωμά της προς τους πελάτες της, τους προειδοποιεί να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο.
Οι τραπεζίτες της Goldman θεωρούν πως οι Ευρωεκλογές αποτελούν ένα κομβικό σημείο αναφοράς για το άμεσο μέλλον της Ελλάδας και ενδέχεται -αν τα αποτελέσματα το ευνοούν- να προκληθεί πολιτικός κίνδυνος.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στο σημείωμα: «Θα μπορούσε να απειληθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού αναλόγως των αποτελεσμάτων. Μία απότομη πτώση της λαϊκής υποστήριξης προς το ΠΑΣΟΚ, τον μικρό εταίρο του συνασπισμού, σε επίπεδα κάτω από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις (περίπου 6 %), θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανοικτή ερώτηση προς την τρέχουσα ηγεσία του κόμματος και την αποστασία των βουλευτών από το κόμμα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ».
Μάλιστα η ανάλυση που κάνει, πηγαίνει σε ακόμα πιο βαθιά νερά της πολιτικής. Γι' αυτό και σημειώνει ακολούθως:
«Λαμβάνοντας υπόψη τη λεπτή κυβερνητική πλειοψηφία στο σημερινό κοινοβούλιο, μια τέτοια αποστασία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο για τις εκλογές πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, το καλοκαίρι του 2016 . Μια σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, σε ποσοστά κοντά στο 30 % και σε διαφορά τουλάχιστον 3 % από τη Νέα Δημοκρατία, θα επέτρεπε στην αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα επιθυμούν μια επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι, σε περίπτωση εκλογών, θα είναι κοντά στην εξασφάλιση μιας αρκετά μεγάλης πλειοψηφίας για να σχηματίσει κυβέρνηση (ή να είναι το ισχυρότερο μέλος μια κυβέρνησης συνασπισμού)».
Ποια επίπτωση θα έχουν όλα αυτά στις αγορές; Τι θα συμβεί εάν και εφόσον τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά για την ελληνική πολιτική;
«Στην αρχή, θα οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την ευρύτερη περιφέρεια . Όμως , μεσοπρόθεσμα , αξίζει να θυμηθούμε ότι, σε αντίθεση με το 2010 και το 2011, η ζώνη του ευρώ έχει πλέον τη θεσμική υποδομή για να γλυτώσει την ευρεία βάση μετάδοσης του προβλήματος. Ετσι σε αυτή την περίπτωση οι κίνδυνοι μετάδοσης από την Ελλάδα θα περιοριστούν» αναφέρει σχετικά η Goldman Sachs.
Τούτου λεχθέντος, η GS υποστηρίζει , επίσης, ότι τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν συνεπάγονται υψηλή πιθανότητα για μια τέτοια εκδήλωση.
Ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα αυτή την Κυριακή μπορεί επίσης να είναι ένας καταλύτης για μια ευρεία συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ένταξη στην κυβέρνηση απαιτεί μια μετατόπιση προς την μετριοπάθεια και ρεαλιστικές λύσεις πρώτα. Μια τέτοια αλλαγή θα εξαλείψει τους κινδύνους «ευρωεξόδου» σε αυτό το στάδιο και θα βοηθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που μειώνονται εκ νέου από το τρέχον επίπεδο του 6,8 % ( ποσοστά 10 ετών ).


Πηγή: Η Goldman Sachs στους πελάτες της: Προσοχή, κίνδυνος πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/155929#ixzz32Sj76SNF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου