ataktesfones@gmail.com

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

«Κατάντια» δεν πλήρωσαν για το DNA αγνουμένων της Κύπρου!


 Λευκωσία: Καθυστέρηση μερικών εβδομάδων σημειώθηκε στην παράδοση αναλύσεων DNA, που αφορούν αγνοούμενους, όχι επειδή δεν ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι εξετάσεις στο εργαστήρι της Βοσνίας, αλλά επειδή κΔεν είχαν να πληρώσουν τα DNA αγνοούμενωναθυστέρησε να εμβαστεί το κονδύλι εκ μέρους της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Συγγενείς αγνοουμένων εξέφρασαν απογοήτευση για το γεγονός ότι για μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ σημειώνεται καθυστέρηση στην ταυτοποίηση λειψάνων.



Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στον προϋπολογισμό του 2013 περιελήφθη κονδύλι περίπου €480.000 για αναλύσεις DNA, τα οποία εξαντλήθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβρη. Τα συγκεκριμένα δείγματα (περίπου 400) εστάλησαν με το τέταρτο πακέτο του 2013 και αντιστοιχούσαν σε περίπου 30–40 αγνοούμενους.
Το εργαστήριο της Βοσνίας άρχισε και ολοκλήρωσε τις αναλύσεις πριν από το τέλος του χρόνου, αλλά προέκυψε πρόβλημα επειδή η ΔΕΑ δεν είχε κονδύλι (περίπου €120.000) στον προϋπολογισμό να πληρώσει το εργαστήρι της Βοσνίας, οπόταν αναμενόταν ο νέος προϋπολογισμός. Σημειώνεται πως το εργαστήριο της Βοσνίας έστειλε δύο επιστολές με τις οποίες ζητούσε να εμβαστούν τα οφειλόμενα, ώστε να στείλει τα αποτελέσματα των αναλύσεων.
Ωστόσο, επειδή τα χρήματα δεν εμβάστηκαν εγκαίρως, καθυστέρησε και η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων. Όταν εγκρίθηκε ο νέος προϋπολογισμός (του 2014) εμβάστηκαν τα χρήματα στο εργαστήριο της Βοσνίας, το οποίο έστειλε τα αποτελέσματα. Τα παρέλαβαν οι Κύπριοι ειδικοί, οι οποίοι προωθούν την ολοκλήρωση της ταυτοποίησης.
Στο μεταξύ, σε περίπου τρεις μήνες λήγει το συμβόλαιο με το εργαστήρι της Βοσνίας, οπόταν αναμένεται να προκηρυχθούν προσφορές από τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω των οποίων λειτουργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Όπως είναι γνωστό, προηγουμένως οι εξετάσεις DNA διενεργούνταν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, αλλά, λόγω διαφόρων προβλημάτων που ανεφύησαν, το έργο ανατέθηκε στο εργαστήρι της Βοσνίας.
Σχόλιο : Μετά σου λένε για την Πατρίδα …Ποιά Πατρίδα ουτε να τα κόκκαλά σου δεν θέλουν να βρουν μετά απο μισό αιώνα !
http://veteranos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου