ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Τρελοί από χαρά οι Βρετανοί με τις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού. Ετοιμαστείτε, η "χαρά" έρχεται κι εδώ ...

Όχι, ο πιο κάτω πίνακας δεν δείχνει τα κέρδη των Έξι Μεγάλων εταιρειών ενέργειας της Βρετανίας.

Npower
1,38 εκατ.
EDF
1,24 εκατ.
British Gas
1,23 εκατ.
E.ON
929.230
SSE
482.582
Scottish Power
308.648
 
 
Δείχνει τα 5.579.665 παράπονα των καταναλωτών που καταγράφηκαν το 2013, σύμφωνα με δημοσίευμα. Τα παράπονα αφορούν κυρίως λογαριασμούς, καταμετρήσεις, κακή εξυπηρέτηση, διαδικασία αλλαγής παρόχου και πληρωμές. Ο μεγαλύτερος αρθμός τους καταγράφηκε στο 4ο τρίμηνο, με 1,49 εκατομμύρια παράπονα.
Τα «ωραία» δεν σταματούν εδώ: το πρώτο ...

τρίμηνο 2014 τα παράπονα των καταναλωτών που υποβλήθηκαν στο Συνήγορο του Καταναλωτή (Ombudsman) τριπλασιάστηκαν (!) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, αφού από 3.277 πέρυσι έφτασαν τα 10.638 φέτος, φθάνοντας μέσα σε τρεις μήνες σχεδόν τον αριθμό παραπόνων όλου του 2012 (11.283). Τα παράπονα, που ο αριθμός τους είναι ο μέγιστος που καταγράφηκε ποτέ, αφορούν κυρίως μη λήψη λογαριασμού, αναπάντεχες χρεώσεις και ποιότητα εξυπηρέτησης.
Ο Βρετανός Συνήγορος Lewis Shand Smith είπε ότι καθημερινά γίνεται αποδέκτης της απογοήτευσης και της έλλειψης ικανοποίησης των καταναλωτών κι ότι η αγορά ενέργειας πρέπει να γίνει πιο δίκαιη και διάφανη. Χαρακτήρισε την αύξηση των παραπόνων "απίστευτη" και την απέδωσε στην οικονομική στενότητα των νοικοκυριών.
Μιλάμε πάντα για τις ίδιες Έξι Μεγάλες εταιρείες, που κατηγορήθηκαν αρχικά απ’ τους Εργατικούς για καρτέλ και που βρίσκονται πλέον υπό διερεύνηση απ’ την Επιτροπή Ανταγωνισμού για αθέμιτες πρακτικές. Ένας εκπρόσωπος τύπου της Energy UK (της Ένωσης των εταιρειών) δήλωσε φλεγματικά ότι "οι πιο πολλοί καταναλωτές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι ενεργειακές εταιρείες εργάζονται σκληρά για να επιλύουν τα προβλήματα". Ή, με άλλα λόγια: μη μας ενοχλείτε, η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας μας έδωσε το δικαίωμα να σας γδέρνουμε.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
Η Βρετανία επλήγη απ' τη Θατσερική μανία των ιδιωτικοποιήσεων και από τότε δεν λέει να συνέλθει: μέσα σε εννιά χρόνια απ' την πλήρη ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων έτρεξαν να επανακρατικοποιήσουν το κομμάτι της συντήρησης των σιδηροτροχιών, αφού οι ιδιώτες άφησαν το δίκτυο ασυντήρητο και τα τρένα άρχισαν να φεύγουν απ' τις ράγες, σκοτώνοντας κόσμο. Στην ενέργεια έχουν 21 εταιρείες, αλλά στην πραγματικότητα οι μεγάλες είναι έξι. Το ολιγοπώλιο δεν ήθελε πολύ για να παρουσιάσει συμπτώματα καρτέλ, αδιαφορώντας για τις χρεώσεις στους καταναλωτές.
Τώρα που η μνημονιακή κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ, σαλαμοποιώντας τη μάλιστα σε "μικρή" και "μεγάλη", τι νομίζετε ότι μας περιμένει κι εμάς εδώ; Ή μήπως στη χρεοκοπημένη χώρα, του 1,3 εκατομμυρίου ανέργων, έχουμε λιγότερη "οικονομική στενότητα" απ' τη Βρετανία; Είδατε πουθενά τα νομοσχέδια να μιλούν για "παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εις την ευθηνοτέραν δυνατήν τιμήν", όπως έλεγε ο ιδρυτικός νόμος της ΔΕΗ; Είδατε πουθενά να μιλούν για εθνικό συμφέρον; Κανείς δεν διδάχτηκε κάτι απ' την ιστορία της Energa & της Hellas Ρower, όπου οι "λαμπροί ιδιώτες επενδυτές" εξαφάνισαν τα λεφτά των καταναλωτών, φέσωσαν τη ΔΕΗ και, μετά την αρχική προφυλάκιση, κατέληξαν να κάνουν χλιδάτα πρωτοχρονιάτικα πάρτι. Τώρα μάλιστα είχαμε κι αναίρεση του δικαστικού βουλεύματος που τους παρέπεμπε σε δίκη. Λέτε η κατάντια της χώρας να φτάσει στο σημείο να τους δώσουν και παράσημο στο τέλος; Όπως έλεγε ο αξέχαστος Νίκος Σταυρίδης πριν από 57 χρόνια;
Τίποτα δεν άλλαξε στη χώρα τόσα χρόνια ... Δεν είναι καιρός ν' αλλάξει; Η αποχή απ’ τις εκλογές δεν δικαιώθηκε ποτέ ιστορικά. Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές του Μάη και μαυρίζουμε τους αμετανόητους, που κρατούν τη χώρα δεμένη στα δεσμά της ολιγαρχίας.  
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου