ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Αποκατάσταση καταγμάτων με βίδες από μετάξι

Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν χειρουργικές βίδες και δίσκους από ένα υλικό που λέγεται ιατρικό μετάξι!

Οι χειρουργικές βίδες από μετάξι ανοίγουν το δρόμο για επανάσταση στην ορθοπεδική χειρουργική, καθώς χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία για την αποκατάσταση καταγμάτων οστών σε πειραματόζωα.

«Μπορεί στο μέλλον να είναι περιττά τα μεταλλικά και συνθετικά εμφυτεύματα και να έχουμε μεγάλη γκάμα ορθοπαιδικών συσκευών με βάση το μετάξι» δηλώνουν οι ερευνητές του Ταφτς, υποστηρίζοντας ότι το υλικό έχει πολλά και σημαντικά οφέλη -δεν δημιουργεί πρόβλημα στις ακτίνες-Χ, δεν δημιουργεί ευαισθησία στο κρύο... δεν πυροδοτεί συναγερμούς- ενώ μέχρι η βλάβη να αποκατασταθεί, διαλύεται στο σώμα.
Οι επιστήμονες από τη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Μασαχουσέτης σε συνεργασία με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο υλικό, το οποίο είναι διάλυμα μεταξιού σε αλκοόλη, προκειμένου να αναπτύξουν νέα υλικά που θα είναι πιο εύκολο να τοποθετηθούν στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν θα ασκούν πίεση στα οστά.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, όταν οι πρωτεΐνες του μεταξιού «διπλώνονται» με πολύπλοκους τρόπους αποκτούν ιδιαίτερη αντοχή, ενώ με τη χρήση ειδικών υλικών που χρησιμοποιούνται ως «καλούπια» αποκτούν το απαραίτητο σχήμα.

Με τον τρόπο αυτόν, οι επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν 28 βίδες, τις οποίες τοποθέτησαν στα πίσω άκρα έξι ποντικιών. Για τις επόμενες τέσσερις με οκτώ εβδομάδες όλες λειτουργούσαν φυσιολογικά, ενώ στη συνέχεια τα υλικά άρχισαν να βιοδιασπώνται στον οργανισμό των ποντικιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου