ataktesfones@gmail.com

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Σε κατάσταση "κόκκινου συναγερμού" οι ρωσικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία


Οι ρωσικές μονάδες στην Υπερδνειστερία έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Στους Ρώσους  στρατιώτες των μονάδων που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία μοιράσθηκαν  αλεξίσφαιρα γιλέκα , κράνη και πυρομαχικά  . Οι μονάδες τους βρίσκονται ήδη  σε κατάσταση συναγερμού . Φαίνεται πως η Ρωσία με μεθοδικότητα επιδιώκει να επαναφέρει στην αγκαλιά της όλους τους ρωσόφωνους πληθυσμούς.
 
Ο φόβος  ότι σε αυτή την περιοχή της  Μολδαβίας , που κατοικείται κυρίως από Ρώσους,ρωσόφωνους Ουκρανούς και Ρουμάνους,   μπορεί να ξεσπάσουν ταραχές  είναι διάχυτος στην περιοχή , αναφέρει το πολωνικό πρακτορείο wiadomosci.onet.pl.
 
 
Ο τοπικός τύπος στην Υπερδνειστερία αναφέρει ότι υπάρχουν ήδη  αποσχιστικές τάσεις στην πόλη  Tiraspol όπου φοβούνται την μεταφορά των ταραχών από την Ουκρανία στην  πλευρά της Μολδαβίας , η οποία δημιουργήθηκε  μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με πολλά προβλήματα λόγω του ανομοιογενούς πληθυσμού . Η σοβαρότητα της κατάστασης καταδεικνύεται από την ενίσχυση των συνοριακών σταθμών  και τον αυστηρότατο έλεγχο των διαβατηρίων στα σύνορα με την Ουκρανία .
 
Στην  Υπερδνειστερία εξακολουθούν να σταθμεύουν 14 ρωσικές μονάδες  , που αποτελούνται  από περίπου 1.800 στρατιώτες . Βάσει της συνθήκης της Κωνσταντινούπολης του 1999 , οι ρωσικές φρουρές στην Υπερδνειστερία επρόκειτο να κλείσουν έως  το 2003 , αλλά αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί . Το 2006 , ο τότε υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες δεν θα εγκαταλείψουν την περιοχή , «εφ 'όσον δεν βασιλεύει στην περιοχή ειρήνη».
 
Λόγω της τρέχουσας , τεταμένης κατάστασης ασφαλείας  στην Ουκρανία , ο βουλευτής της ρωσικής Δούμας R. Chudiakow , του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει ως επικεφαλή του, τον διαβόητο Vladimir Żyrynowski , έκανε έκκληση προς το Υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα για την αναγνώριση της Υπερδνειστερίας με σκοπό  την επίτευξη της ενσωμάτωσης της στην ρωσική Ομοσπονδία. 
 
Από την άλλη πλευρά την περιοχή διεκδικεί για λογαριασμό της και η Ρουμανία λόγω μεγάλου αριθμού ρουμάνων πολιτών. 
 
Ο Μολδαβός πρωθυπουργός κατά την ανεπίσημη επίσκεψη του στις ΗΠΑ(3-5 Μαρτίου 2014)  ζήτησε την αμερικανική  υποστήριξη στο θέμα αυτό. Στις συνομιλίες τη Δευτέρα των Μολδαβών εκπροσώπων με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά ενδια΄φεροντα στην περιοχή και θα υποστηρίξουν την Μολδαβία με σκοπό την διατήρηση της ειρήνη και της σταθερότητας σε αυτό το μέρος της Ευρώπης.
 
Πολλοί ειδικοί και  πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν  ότι η κυβέρνηση της  Μολδαβίας πρέπει να ζητήσει επίσημα την αρωγή της  ΕΕ και των  ΗΠΑ καθώς και την στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.
 
Εν τω μεταξύ , στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας , Κισινάου , ακούστηκαν φωνές που προειδοποιούν για πιθανή στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία . Ο πολιτικός επιστήμονας George  Constandache δηλώνει  ότι στην  Μολδαβία θα μπορούσε να «παιχθεί το ίδιο  σενάριο που διαδραματίζεται» στην Κριμαία , με την Υπερδνειστερία μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας  στην χερσόνησο αυτή, λόγω της εθνικής   αποσύνθεσης της Ουκρανίας . 
 
Ως εκ τούτου , σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της Μολδαβίας , στο Κισινάου, το κοινοβούλιο της χώρας θα πρέπει να λάβει σαφή θέση ενάντια στην  «ρωσική επιθετικότητα έναντι της Ουκρανίας», ζητώντας παράλληλα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ την προστασία της Μολδαβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ!
 
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα , ο πρόεδρος της  αμερικανική επιτροπής ως προς τις μυστικές υπηρεσίες Mike Rodgers, τοποθετήθηκε με δηλώσεις του στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων,  και εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες . Κατά τη γνώμη του , ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να επεκτείνει και να ενισχύσει την « ζώνη ασφαλείας » γύρω από τη Ρωσία , πράγμα που θα ενταθεί μετά την  Κριμαία . Σε περίπτωση επιτυχούς προσάρτηση της Κριμαίας , η Ρωσία , αναφέρει  ο Rogers , έχει ως επόμενο στόχο την  Μολδαβία  .
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας Νικολάε Τιμόφτι , δήλωσε ότι η χώρα του καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας και να συμμορφωθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο . Ο Πρωθυπουργός Iurie Leanca δήλωσε ότι οι τρέχουσες εντάσεις μεταξύ των φιλο - ρωσικών δυνάμεων  στην Κριμαία και των τις φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στο Κίεβο απλά «υπενθυμίζουν» ότι η επόμενη διένεξη θα είναι η Υπερδνειστερία .
 
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον στις 3-5 Μαρτίου 2014,  ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Leanca ζήτησε την στήριξη των  ΗΠΑ σε όλα τα θέματα. Σε συνέντευξη του την προηγούμενη  Δευτέρα παρουσία του αμερικανού  Αντιπρόεδρου Τζο Μπάιντεν,  ο  Leanca είχε την απροσδόκητη εμφάνιση του αμερικανού  Προέδρου Ομπάμα , ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Μολδαβία αποτελεί  ζωτικής  σημασίας χώρα για τη διατήρηση της σταθερότητας σε αυτό το μέρος της Ευρώπης .
 
Ο ΥΠΕΞ  Τζον Κέρι υποσχέθηκε στον Μολδαβό πρωθυπουργό Leancy αμερικανική οικονομική βοήθεια και εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση της πίεσης της Ρωσίας στη Μολδαβία .
 
Κατά την άποψή του αμερικανού αξιωματούχου  , η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία ομοιάζει επικίνδυνα με αυτό που πραγματοποιήθηκε στην Υπερδνειστερία πριν από 20 χρόνια , όταν η Μόσχα ουσιατικά απέσπασε την Υπερδνειστερία . 
 
Υπενθυμίζουμε ότι η Υπερδνειστερία για την Ρωσία αποτελεί ένα δέυτερο Καλίνιγκραντ. Δηλαδή έναν θύλακα εντός "εχθρικής" ΝΑΤΟϊκής περιοχής. Δεν πρόκειται να παραδώσει την περιοχή στο ΝΑΤΟ. Άλλωστε την κέρδισε με αίμα το 1990.
 
Να προσθέσουμε ότι η Μολδαβία είναι μια χώρα που θελουν να την βάλουν εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ άμεσα. Όμως η ρωσική επιρροή έιναι ακομα ισχυρή και στο υπόλοιο κομματι της χώρας, και ακόμα αυτο δεν κατέστ εφικτό. Η ανσυχια της Μόσχας είναι εκδηλη ιδίως μετά τν ξαφνικη επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Μολδαβια, όπου αμέσως μετά τν συνάντησή του με τον Μολδαβό ΥΠΑΜ, ο ΥΠΑΜ άλλαξε!
 
Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος είναι εκ των πραγμάτων ανεξάρτητο από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του και βοηθημένο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς (ρωσόφωνους) εθελοντές, και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις στον Πόλεμο της Υπερδνειστερίας. 
 
Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη για τους Δυτικούς όχι ομως για την Ρωσία και τους κατοικους της περιοχής. Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να ισχυρίζεται ανεξαρτησία και διατηρεί κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία (με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει).
 
Εάν όμως μετά την Κριμαία προσαρτηθούν και άλλες ρωσόφωνες περοχές της Ουκρανίας όπως του Ντόνετσκ, του Χάρκοβο και της Οδησσού, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος διαδρομος που θα ενώνει πλεον την Υπερδνειστερία με την Ρωσία, και θα έχει ενσωματωσει ταυτοχρονα η Ρωσία στην επικράτειά της όλη την βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Η Ζώνη Ασφαλέιας που θα έχι δημιουργηθεί θα καταστήσει το ΝΑΤΟ αδύναμο για οποιαδήποτε απειλή, καθώς η Μόσχα θα έχει το απαιτούμενο στρατηγικό βάθος αλλά και 30 εκατομμύρια "φρέσκους" υπηκόους.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου