ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Στα... όπλα ο Στόλος για την αντιμετώπιση "πακέτων" COMAO αμερικανικών F-15E και μαχητικών της ΠΑ


Είκοσι μονάδες του ελληνικού Στόλου βρίσκονται στο κεντρικό Αιγαίο έτοιμες να αντιμετωπίσουν «πακέτα» COMAO από μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και F-15E της USAFE που βρίσκονται στην Κρήτη για συνεκπαίδευση με τους Έλληνες χειριστές. Η άσκηση, που ξεκινά σε λίγη ώρα, θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα, αφού πλοία του Στόλου θα κληθούν να αντιμετωπίζουν αμερικανικά F-15E και τα πληρώματα αυτών να «εξουδετερώσουν» έναν από τους πιο δύσκολους αντίπαλους στη θάλασσα.
Το σενάριο της άσκησης προβλέπει επιχείρηση εικονικών προσβολών από τους μεικτούς σχηματισμούς των μαχητικών της ελληνικής Π.Α. και της USAFE κατά των πλοίων-στόχων. Ένα σενάριο που έχουν «παίξει» πολλές φορές ελληνικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις. Τα αμερικανικά F-15 Strike Eagle είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά.
Επτά 7 φρεγάτες και κανονιοφόροι, 10 ΤΠΚ, 2 υποβρύχια και ένα πλοίο γενικής υποστήριξης έχουν αναπτυχθεί ήδη στο κεντρικό Αιγαίο και στο πλαίσιο των ασκήσεων «Αστραπή» και «Ορμή» που θα διενεργήσουν σήμερα και αύριο, καλούνται να υπερασπιστούν την… περιοχή τους. Όπως θα έκαναν σε περίπτωση τουρκικής «εισβολής».
Να «εγκλωβίσουν» στα ραντάρ τους τα «πακέτα» COMAO που θα εφορμούν εναντίον τους από την Κρήτη και άλλες αεροπορικές βάσεις της χώρας και να τα πλήξουν με αντιαεροπορικούς πυραύλους.  
Το σενάριο αυτό, της εμπλοκής δηλαδή και ναυτικών δυνάμεων στη συνεκπαίδευση των Αμερικανών με τους Έλληνες πιλότους, είναι ένα από τα τελευταία για την ολοκλήρωση των κοινών γυμνασίων τριών εβδομάδων που έχουν ξεκινήσει από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Έως τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από την 115 Πτέρυγα Μάχης, την οποία χρησιμοποιούν ως βάση τα 12 F-15E της 494 Μοίρας Μαχητικών της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης (USAFE) (εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία) και το πολυμελές προσωπικό υποστήριξης (258 τεχνικοί κ.α.) οι Αμερικανοί έχουν εντυπωσιαστεί με το επιχειρησιακό επίπεδο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και των χειριστών της.
Ειδικά στις αποστολές air-to-air που οι δικοί μας πιλότοι είναι απλά αχτύπητοι. Αλλά και στις αποστολές air-to-ground. Είναι δύο είδη αποστολών τις οποίες πραγματοποίησαν από κοινού τα 12 αμερικανικά F-15Ε και τα μαχητικά της Π.Α. πάνω από τη θάλασσα του Αιγαίου, την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα.  
Σύμφωνα με πληροφορίες οι έξοδοι των αμερικανικών και των ελληνικών μαχητικών γίνονταν σε δύο «κύματα». Συνήθως στο πρώτο συμμετείχαν όλα τα F-15E. Στο δεύτερο, ελάμβανε μέρος μικρότερος αριθμός αεροσκαφών.
Χθες μάλιστα πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή ενός ιπτάμενου τάνκερ KC-130 που απογειώθηκε από τη βάση της Σούδας και συνδυασμένες αποστολές με εναέριο ανεφοδιασμό (air refueling). Οι αποστολές και οι πτήσεις στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα σκληρές και περιλάμβαναν και βολές με «αδρανή όπλα».
Απ’ ότι φαίνεται, οι Αμερικανοί, μετά τις 4 Μαρτίου που ολοκληρώνεται η συνεκπαίδευση, πρώτη σε τέτοιο επίπεδο και βαθμό, θα μας ξανάρθουν σύντομα.  
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου