ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Κίεβο: Υπεγράφη συμφωνία Γιανουκόβιτς - αντιπολίτευσης!


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης υπέγραψαν το απόγευμα της Παρασκευής τη συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση.

Νωρίτερα, ο Γιανουκόβιτς είχε ανακοινώσει πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες.

Ο ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι κατά την υπογραφή της συμφωνίας στο γραφείο του προέδρου ο Γιανούκοβιτς «δεν χαμογελούσε».

Ενας εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Ολεγκ Τιαγκνιμπόκ, δήλωσε ότι το συμβούλιο των διαδηλωτών υποστηρίζει το προσχέδιο της συμφωνίας που παρουσίασε νωρίτερα ο Γιανουκόβιτς για την επίλυση της κρίσης στη χώρα.

Ομως θέτει τον όρο ο νυν υπουργός Εσωτερικών και ο γενικός εισαγγελέας να αποκλειστούν από οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. 

Τα πέντε σημεία

Πέντε σημεία προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας που υπέγραψαν Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευσης, που σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ αποδέχθηκαν πριν από λίγο και οι διαδηλωτές στο Κίεβο.

1) Εντός 48 ωρών, νόμος ο οποίος θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 θα περάσει από τη Βουλή και θα δημοσιευτεί. Οι υπογράφοντες τη συμφωνία δεσμεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και εθνικής ενότητας μέσα σε 10 ημέρες.
2) Θα υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, η οποία θα αρχίσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014.
3) Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν αμέσως μετά την έγκριση του νέου συντάγματος και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ψηφιστεί νέα εκλογική νομοθεσία και θα ανανεωθεί η σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε αναλογική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας.
4) Θα αρχίσει έρευνα για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.
5) Οι αρχές δεν θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν τη χρήση βίας.

Την είδηση επιβεβαίωσαν τα ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Πολωνίας. Ο γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο πολωνός Ράντοσλαβ Σικόρσκι έλαβαν την έγκριση του συμβουλίου που εκπροσωπεί τους διαδηλωτές που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο για το προσχέδιο συμφωνίας.

Οι Ευρωπαίοι κάλεσαν σε συνεννόηση, λέγοντας πως η κατάσταση είναι «λεπτή και όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς».

Ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι η αντιπολίτευση θα υπογράψει συμφωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς για τον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων, όπως αναφέρει το Reuters.

«Θα υπογράψουμε τη συμφωνία» είπε στη Bild ο Κλίτσκο. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Είπα στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών ότι εγώ προσωπικά θα απευθύνω έκκληση στους διαδηλωτές πριν υπογραφεί η συμφωνία» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Ολα τα επιχειρήματα πρέπει να εξεταστούν πριν την υπογραφή».

Ο ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών που βρίσκονται στο Κίεβο συναντώνται με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και με εκπροσώπους των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter o γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Κρίσιμη στιγμή για τη συμφωνία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία. Ολες οι πλευρές πρέπει να θυμούνται ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιητικός για όλους» έγραψε ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

Νωρίτερα, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τρουσκ είχε αναφέρει ότι το σχέδιο συμφωνίας είναι πιθανό να μην υπογραφεί από την αντιπολίτευση της Ουκρανίας και προειδοποιεί ότι «το χειρότερο σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί».

Προς το παρόν, ο χρόνος των εκλογών δεν διευκρινίζεται - οι προηγούμενες διαρροές στα ΜΜΕ μιλούσαν για κάλπες μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε επίσης, επιστροφή στο ουκρανικό Σύνταγμα του 2004, το οποίο προέβλεπε λιγότερο προεδροκεντρικό σύστημα.

«Καλώ επίσης σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης» συνέχισε ο Γιανουκόβιτς, καταλήγοντας πως «επιτελεί το καθήκον του για να σωθούν ζωές πολιτών και στο όνομα της ειρήνευσης στη χώρα».

Η ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας ακολουθεί τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις στο Κίεβο, με τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ και ρώσου απεσταλμένου, μεταξύ Γιανούκοβιτς και αντιπολίτευσης.

Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις είχαν διακοπεί τα ξημερώματα και οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ (Γαλλίας, Γερμανίας, Πολωνίας) ανέφεραν ότι θα συνεχίζονταν το μεσημέρι. Ωστόσο, η ουκρανική προεδρία είχε ανακοινώσει πως οι συνομιλίες είχαν καταλήξει σε συμφωνία που θα υπογραφόταν το μεσημέρι

Νέοι πυροβολισμοί το πρωί της Παρασκευής
Νέοι πυροβολισμοί είχαν πέσει το πρωί της Παρασκευής στην αιματοβαμμένη πλατεία Ανεξαρτησίας όπου τα τελευταία 24ωρα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 75 άνθρωποι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν στα πυρά που δέχθηκαν από διαδηλωτές στην περιοχή ανάμεσα στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας και το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, το BBC μετέδωσε πως βουλευτές πιάστηκαν για μία ακόμη φορά στα χέρια στην αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια συζήτησης για την επίλυση της κρίσης. Οι συμπλοκές μεταξύ των βουλευτών κράτησαν πολλή ώρα και προκάλεσαν την καθυστέρηση της συζήτησης για τον περιορισμό των συνταγματικών εξουσιών του προέδρου.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς είχε προειδοποιήσει ότι το σχέδιο συμφωνίας αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαβουλεύσεων και «δεν μπορούμε να πούμε τίποτε μέχρι το μεσημέρι».

«Ιδιαίτερα η αντιπολίτευση θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με ορισμένους από τους εντολείς της, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό», πρόσθεσε ο γάλλος αξιωματούχος.

Ωστόσο, στο Κίεβο, η κρατική τηλεόραση έσπευσε να μεταδώσει ότι μία συμφωνία έχει επιτευχθεί ανάμεσα στην ουκρανική ηγεσία και την αντιπολίτευση, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και συνταγματική μεταρρύθμιση.

Προηγουμένως, και η ουκρανική προεδρία είχε σπεύσει να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με την αντιπολίτευση, την ΕΕ και τη Ρωσία, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται μία ημέρα μετά το λουτρό αίματος στο κέντρο του Κιέβου, όπου η αστυνομία και οι ελεύθεροι σκοπευτές του καθεστώτος άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Στην ανακοίνωση αναφερόταν πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά δεν είχαν γίνει γνωστές λεπτομέρειες.

Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επιβεβαίωσαν την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές είπαν πως οι συνομιλίες υπήρξαν «πολύ δύσκολες».

Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διαμεσολάβηση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι,

«Οι συνομιλίες του πολωνού, του γερμανού και του γάλλου υπουργού Εξωτερικών στο γραφείο του Γιανουκόβιτς συνεχίζονται. Σε αυτές παρίστανται οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και πολλοί βουλευτές» είχε γράψει τη νύχτα της Πέμπτης στο Twitter ο Μάρτσιν Βόιστσεσόφσκι εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος είναι στο Κίεβο συνοδεύοντας τον επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε, ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκώντας ασφυκτική πίεση, κατάφεραν να λάβουν τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014.

«Συμφωνήθηκε με τον Γιανουκόβιτς ότι θα διεξαχθούν φέτος προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας «είναι έτοιμος» να συμφωνήσει να συσταθεί «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συσταθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και να προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος (της Ουκρανίας) ως το καλοκαίρι» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τουσκ.

Οι συνομιλίες έγιναν στη σκιά των ασφυκτικών πιέσεων της διεθνούς κοινότητας μετά το πρωτοφανές μακελειό που σημειώθηκε την Πέμπτη με δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας ύστερα από έφοδο για ανακατάληψη της πλατείας Ανεξαρτησίας - το επίκεντρο των πολύμηνων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με θέμα τη (μη) ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ξένων πρακτορείων ειδήσεων, τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Τρίτη στην πλατεία Μεϊντάν στην καρδιά του Κιέβου, στην πιο αιματοβαμμένη στιγμή της Ουκρανίας από την εποχή της ΕΣΣΔ.

Με πληροφορίες απο το Ολυμπία και Τα Νέα


Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/02/blog-post_5508.html#ixzz2tzEWeIWM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου