ataktesfones@gmail.com

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ευρωκοινοβούλιο: Προς έγκριση η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών Ε.Ε. - Τουρκίας

REUTERS/VINCENT KESSLER
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα λάβει οικονομική και τεχνική βοήθεια από την Ε.Ε. για τη δημιουργία αστυνομικής υπηρεσίας στα σύνορα και την εγκατάσταση εξοπλισμού επιτήρησης των συνόρων. 
Οι μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται παράνομα στην Τουρκία μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή στην Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους στο πλαίσιο συμφωνίας «επανεισδοχής» την οποία υπέγραψαν τα δύο μέρη στις 16 Δεκεμβρίου και ενέκρινε η κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη.
Ο κανόνας καλύπτει τους υπηκόους της Ε.Ε. και της Τουρκίας, αλλά και τους υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στην Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας ή στην Τουρκία μέσω της Ε.Ε..
«Η συμφωνία επανεισδοχής θα ωφελήσει τόσο την Τουρκία όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα είναι στο χέρι της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να εφαρμοσθεί η συμφωνία στο ακέραιο», δήλωσε η εισηγήτρια Ρενάτε Ζόμερ εκ μέρους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Η συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε από τα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών με 34 ψήφους υπέρ, 7 κατά και μία αποχή, περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις και τις διαδικασίες επιστροφής «παράτυπων» μεταναστών οι οποίοι εισέρχονται ή διαμένουν παράνομα στην Τουρκία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υποχρεώνει τις δύο πλευρές να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους, τους υπηκόους τρίτων χωρών χωρίς έγγραφα παραμονής και τους απάτριδες οι οποίοι εισήλθαν στην Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας ή στην Τουρκία μέσω της Ε.Ε..
Η κ. Ζόμερ πρόσθεσε ότι η συμφωνία επανεισδοχής «θα συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στην Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας, θα βοηθήσει στην πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και ιδίως της εμπορίας ανθρώπων, ενώ θα ανακουφίσει την πίεση που δέχεται η Ελλάδα και, ως εκ τούτου, η Ε.Ε. στο σύνολό της».
Χρηματοδότηση της ΕΕ για την επιτήρηση των συνόρων
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα λάβει οικονομική και τεχνική βοήθεια από την Ε.Ε. για τη δημιουργία αστυνομικής υπηρεσίας στα σύνορα και την εγκατάσταση εξοπλισμού επιτήρησης των συνόρων. Θα μπορέσει έτσι η Τουρκία να κάνει πιο ασφαλή τα σύνορά της με τις γειτονικές χώρες, όπως η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ.
Πριν τεθεί σε ισχύ, η συμφωνία επανεισδοχής θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διάρκεια προσεχούς συνόδου της Ολομέλειάς και, στη συνέχεια, να επικυρωθεί επισήμως από την Ε.Ε. και την Τουρκία.
Ναυτεμπορική

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου