ataktesfones@gmail.com

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Έξοδο από το ευρώ θέλει το 30% των ελλήνων


Έξοδο από το ευρώ θέλει το 30% των ελλήνων 
Είναι καλύτερα να βγούμε από το ευρώ, πιστεύει το 30,3% των πολιτών.

Βαθύτατα επηρεασμένοι από τα σκληρά οικονομικά μέτρα και την έλλειψη προοπτικής οι Έλληνες πολίτες είναι απόλυτα απογοητευμένοι και δεν πιστεύουν πια στο ευρώ όπως πίστευαν παλαιότερα, όπως σημειώνεται στην έρευνα της Ελληνικής Δημοσκοπικής Εταιρείας. Η ερώτηση πάντως δεν έχει να κάνει με την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ευρωζώνη αλλά με την παραμονή στο ευρώ. Οι Έλληνες έστω και με μικρή πλειοψηφία έχουν δημιουργήσει σιγά σιγά ρεύμα υπέρ της.....
δραχμής. Έτσι το 30,3% (πίνακας 1) πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα να βγούμε από το ευρώ έναντι ποσοστού 29,6% που θεωρεί ότι θα είναι χειρότερα εάν βγούμε. Τα πράγματα θα ήταν σχεδόν μοιρασμένα εάν δεν υπήρχε επίσης ένα μεγάλο ποσοστό 24,2% που πιστεύει ότι είτε βγούμε είτε παραμείνουμε στο ευρώ θα είναι η ίδια – άσχημη προφανώς-κατάσταση.
Δεν είναι τίμιοι οι πολιτικοί μας, πιστεύει η πλειοψηφία των Ελλήνων
Πιθανή μια κοινωνική έκρηξη έως το τέλος του χρόνουΔεν έχουν και την καλύτερη γνώμη οι Έλληνες πολίτες για τους πολιτικούς τους. Φυσικά και έχει απαξιωθεί η πολιτική και οι πολιτικοί, αλλά το ποσοστό είναι ανησυχητικά μεγάλο: Είναι τίμιοι και διαφανείς οι Έλληνες πολιτικοί; Όχι, δεν είναι, πιστεύει το 94,1% των ερωτηθέντων έναντι ενός ελάχιστου ποσοστού 3,75 που πιστεύουν ότι είναι (πίνακας 2).
Για το θέμα των σκληρών πρόσθετων οικονομικών βαρών η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών πιστεύει ότι είναι πιθανόν να οδηγήσει κατά 56,4% σε κοινωνική έκρηξη πριν από το τέλος του χρόνου (πίνακας 3). Ένα ποσοστό 24,5% πιστεύει ότι η κοινωνική έκρηξη θα γίνει αργότερα, ενώ ένα ποσοστό 10,5% δεν τη θεωρεί πιθανή.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο
Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Έλληνες στην κυβέρνηση δεν είναι μικρή για τόσο χαλεπούς καιρούς. Ένα ποσοστό 29,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι πράγματι από τη σημερινή τραγική κατάσταση μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο ένα κυβερνητικό σχήμα σαν αυτό που κυβερνά, Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Ένα άλλο απογοητευτικό ποσοστό είναι το 18,1% των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι κανείς, κανένα κυβερνητικό σχήμα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδά της. Και φυσικά το μεγαλύτερο ποσοστό του 45,2% έχει την άποψη ότι ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
Με μέσο όρο κάτω από τη βάση βαθμολογούν την κυβέρνηση
Κάτω από τη συγκεκριμένη συγκυρία οι Έλληνες βαθμολογούν την κυβέρνηση κάτω από τη βάση. Χωρίς έκπληξη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση συμπλήρωσε 40 μέρες βίου. Τι βαθμό θα δίνατε με άριστα το 10; O μέσος όρος βαθμολογίας με άριστα το 10 είναι 3,9% (πίνακας 6). Ο μέγιστος βαθμός που δόθηκε ήταν το 8 αλλά και ο βαθμός με τη μικρότερη συχνότητα ήταν το 8. Βαθμός με τη μεγαλύτερη συχνότητα από τους ερωτηθέντες ήταν το 5 και ελάχιστος βαθμός που δόθηκε στην κυβέρνηση είναι το... 0.
Οι διακυμάνσεις της βαθμολογίας έχουν να κάνουν (πίνακας 5) με το 31,1% των ερωτηθέντων -τι βαθμό θα δίνατε στην κυβέρνηση με άριστα το 10- να δίνει 5, δηλαδή τη... βάση. Ένα άλλο ποσοστό 17,4% να δίνει κάτω από τη βάση, 4. Ενα ποσοστό 13,7% να της δίνει 0Είναι καλύτερα να βγούμε από το ευρώ, πιστεύει το 30,3% των πολιτών
Βαθύτατα επηρεασμένοι από τα σκληρά οικονομικά μέτρα και την έλλειψη προοπτικής οι Έλληνες πολίτες είναι απόλυτα απογοητευμένοι και δεν πιστεύουν πια στο ευρώ όπως πίστευαν παλαιότερα, όπως σημειώνεται στην έρευνα της Ελληνικής Δημοσκοπικής Εταιρείας. Η ερώτηση πάντως δεν έχει να κάνει με την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ευρωζώνη αλλά με την παραμονή στο ευρώ. Οι Έλληνες έστω και με μικρή πλειοψηφία έχουν δημιουργήσει σιγά σιγά ρεύμα υπέρ της δραχμής. Έτσι το 30,3% (πίνακας 1) πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα να βγούμε από το ευρώ έναντι ποσοστού 29,6% που θεωρεί ότι θα είναι χειρότερα εάν βγούμε. Τα πράγματα θα ήταν σχεδόν μοιρασμένα εάν δεν υπήρχε επίσης ένα μεγάλο ποσοστό 24,2% που πιστεύει ότι είτε βγούμε είτε παραμείνουμε στο ευρώ θα είναι η ίδια – άσχημη προφανώς-κατάσταση.
Δεν είναι τίμιοι οι πολιτικοί μας, πιστεύει η πλειοψηφία των Ελλήνων
Πιθανή μια κοινωνική έκρηξη έως το τέλος του χρόνου
Δεν έχουν και την καλύτερη γνώμη οι Έλληνες πολίτες για τους πολιτικούς τους. Φυσικά και έχει απαξιωθεί η πολιτική και οι πολιτικοί, αλλά το ποσοστό είναι ανησυχητικά μεγάλο: Είναι τίμιοι και διαφανείς οι Έλληνες πολιτικοί; Όχι, δεν είναι, πιστεύει το 94,1% των ερωτηθέντων έναντι ενός ελάχιστου ποσοστού 3,75 που πιστεύουν ότι είναι (πίνακας 2).
Για το θέμα των σκληρών πρόσθετων οικονομικών βαρών η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών πιστεύει ότι είναι πιθανόν να οδηγήσει κατά 56,4% σε κοινωνική έκρηξη πριν από το τέλος του χρόνου (πίνακας 3). Ένα ποσοστό 24,5% πιστεύει ότι η κοινωνική έκρηξη θα γίνει αργότερα, ενώ ένα ποσοστό 10,5% δεν τη θεωρεί πιθανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου