ataktesfones@gmail.com

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

O Oμπάμα περιφρονεί ακόμη μία φορά την Βρετανία – Προκλητή ουδετερότητα στο θέμα των Νήσων Φώλκλαντ;

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Μπαράκ Ομπάμα υπέπεσε σε πιθανώς «στρατηγικό» σφάλμα με το να αναφερθεί στις Νήσους Φώλκλαντ ως Μαλδίβες σε πρόσφατη ομιλία του.

Όμως αυτό που ίσως άφησε να εννοηθεί είναι οι Μαλβίνες, ονομασία που χρησιμοποιούν οι Αργεντίνοι για τις νήσους Φώλκλαντ.

Οι Μαλδίβες αποτελούν ουσιαστικά ένα σύμπλεγμα 26 μικρών νησιών που βρίσκονται έξω από την νοτιοδυτική ακτή της Ινδίας.

Μιλώντας σε Συνέδριο (Summit of the Americas), ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε και ισχυροποίησε την θέση ουδετερότητας σχετικά με το θέμα των Νήσων Φώλκλαντ:“Σε σχέση με τις Μαλδίβες ή της Νήσους Φώλκλαντ, όποιος και αν είναι ο όρος που προτιμάτε, η θέση μας είναι...
...ότι πρόκειται να παραμείνουμε ουδέτεροι... Αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο συνήθως δεν παρεμβαίνουμε.”

Τα σχόλια του προέδρου των Η.Π.Α αποτελούν πρόσθετες αποδείξεις της αυξανόμενης ψύχρανσης και αποστασιοποίησης μεταξύ της διοίκησης Ομπάμα και της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι αναλυτές θα πρέπει να διερωτηθούν για το ποιός έγραψε τον λόγο του Ομπάμα, και γιατί ο πρόεδρος της Αμερικής αφιέρωσε τόσο λίγο χρόνο για να πληροφορηθεί για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του υποτιθέμενου συμμάχου των Η.Π.Α στην Ευρώπη (Μεγάλη Βρετανία).

Ο Ομπάμα δεν έχει κρύψει στο παρελθόν την περιφρόνησή του για το αποικιακό παρελθόν της Βρετανίας. Ίσως αυτός ήταν ο τρόπος του να υποδείξει ότι το ζήτημα των Νήσων Φώλκλαντ δεν είναι σημαντικό για την Αμερική, και ότι εάν η Αργεντινή αποφάσιζε να εισβάλλει ξανά, η χώρα των Η.Π.Α δεν θα επενέβαινε.

Ένα από τα συμπεράσματα είναι ότι ο λόγος του προέδρου της Αμερικής έδωσε νομιμοποίηση στην διεκδίκηση των νήσων Φώλκλαντ από την Αργεντινή. «Γκάφα» ή όχι, η «κρυφή» αναφορά των νήσων Φώλκλαντ ως Μαλβίνες αποτέλεσε ένα ισχυρό χαστούκι προς την Βρετανία.

Το Βρετανικό τεστ για την κυριαρχία των Νήσων Φώλκλαντ πλησιάζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου